Jos Driessen nce
 
contact
     

IK BEN DE ENIGE

fragment

Dansfilm, 12 minuten, geproduceerd in het kader van Point Taken

 

regie Barbara Makkinga, choreografie Toer van Schaijk, montage Jos Driessen, camera Maarten van Rossem, muziek Bob Zimmermann productie Interakt

Premiere op Cinedans 2014, Uitzending 28-03-2014 NTR

Uit artikel Theaterkrant door Moos van den Broek:

Dansfilms worden steeds beter (...)

Tijdloos is de film van Toer van Schaijk en Barbara Makkinga, die het minst van de drie vasthoudt aan een omlijnd verhaal. In de zoektocht naar volwassenheid zoekt een jongen naar houvast, maar het zijn vooral de merkwaardige personages om hem heen die zich aan hem vastklampen.

De reis van de halfnaakte jongen in witte onderbroek begint achter op de bank van een auto, in zijn hand heeft hij een stok met een touw. Prachtige opnamen zijn er op het strand en in de duinen waar een bonte parade van steeds terugkerende personages de jongen, die geleidelijk ouder wordt, volgt tijdens een lange en bizarre tocht.

Voor Ik ben de enige liet Van Schaijk zich inspireren door zijn eigen schilderij ‘Onweer’, waarop een aantal menselijke figuren met wapperende kleren zijn afgebeeld op een strand, in het midden van de groep de kleine jongen.

In de film van Van Schaijk en Makkinga draait alles om esthetiek, zowel de schoonheid van het lichaam als de natuur staat centraal. Het duo koos een thema dat vooral dans goed kan uitdrukken, maar door de grote nadruk op esthetiek blijft de film ook op afstand.