Jos Driessen nce
 
     

MANO BOUZAMOUR - DE BELOFTE

fragment

regie Roy Dames, montage Jos Driessen, script Katja Schoondergang

Documentaire, 55 minuten, 2017 Uitzending maandag 27 maart 2017 2Doc BNNVARA

Film over de schrijver Mano Bouzamour en zijn broer Sol. Het vertelt het verhaal van de jonge Marokkaanse Nederlander Mano Bouzamour die zijn schrijversambitie volgt en veel succes heeft met zijn in 2013 verschenen boek 'De belofte van Pisa'.

Het boek is gebaseerd op zijn levensverhaal. Door de inhoud van het boek wordt hij door zijn familie verstoten en het huis uitgegooid. Zijn broer Sol is de enige waar hij nog naar toe kan. Hij vindt dat Mano het met zijn familie weer goed moet maken. Mano lijkt vastberaden: hij volgt zijn eigen gevoel, en dat is 'schrijven'

De Post online:

De schrijver in de dop laat zich niet weerhouden door een ‘brandnetelkut’ De (seksuele)vitaliteit, brutaliteit en humor spetteren van het begin af aan, als Bouzamour cruisend op zijn scooter in de Amsterdamse binnenstad achteloos een paar meiden plat lult, van het scherm.

Voor een groot deel te danken aan de schwung van regisseur Dames die gelukkig lak heeft aan de spelregels die de meeste Hollandse documentaires zo onverteerbaar maken. In plaats van Hollandse afstandelijkheid kiest hij voor Felliaanse filmtaal met een camera dicht op de huid van zijn onderwerp, en trekt zo de kijker de het-leven-is-vurrukkuluk–belevingswereld van de meisjesmagneet in.

We zien een schrijver in de dop die zijn omgeving charmeert en overbluft, zich door niets en niemand laat tegenhouden op weg naar het ultieme doel: het schrijven van een bestseller voor z’n vijfentwintigste. Ook niet door een redactrice van uitgeverij Podium die het manuscript van Bouzamour afwijst met als argument dat het met geen ander boek te vergelijken is. Terecht stelt hij in de film dat het juist het grootste compliment is dat je een schrijver kunt geven, in dit geval van ‘een suffe oubollige brandnetelkut‘.