Jos Driessen nce
 
contact
     
 

MIJN GENIALE BROER HARRY

hele film

regie Roy Dames, montage Jos Driessen, teksten Katja Schoondergang, producent Janneke Doolaerd voor Keydocs

documentaire, 55 minuten, EO Hollanddoc 2013

 

Bijna veertig jaar geleden stierf Harry, de twee jaar oudere broer van documentairemaker Roy Dames. Harry studeerde sterrenkunde en werkte voor NASA toen een hersentumor hem trof. Dood of levend, Roy bleef hem bewonderen. Wat zou Harry denken van zijn levenskeuzes, zoals het filmen van zwervers, junks, prostituees en alcoholisten? Met hen voelt Roy namelijk de verwantschap die hij vroeger met Harry had. Roy’s afdaling naar de krochten van de samenleving blijft echter niet zonder consequenties.

 

EO met docu Roy Dames: Mijn Geniale Broer Harry

Door Herman Roggeveen

Documentairemaker Roy Dames laat weer van zich horen. De man die de veel geprezen documentaire Foute Vrienden maakte, is vanavond op Nederland 2 te zien met Mijn Geniale Broer Harry. Het project begint als een film over de dreigende sluiting van De Goede Raad Kerk in Beverwijk, waar Roy met zijn broer Harry kerkte. Het is ook de kerk waar Roy 40 jaar geleden afscheid nam van zijn twee jaar oudere broer. Bij het maken van de film komen zo veel herinneringen boven, dat het project een film is geworden over Harry.

Het is een zoektocht naar Harry, de oudere broer die niet geniaal genoemd wilde worden, maar het wel was. Harry studeerde sterrenkunde in Leiden en werkte in opdracht van NASA aan een onderzoek over Jupiter toen een hersentumor hem trof.

Dood of levend, Roy blijft tegen hem op kijken. Bij alles wat hij doet vraagt hij zich af wat Harry ervan gedacht zou hebben. Hij kan nooit aan zijn broer tippen, maar hij kan wel in de geest van zijn broer handelen en goed doen. Het brengt Roy naar India, waar hij in contact komt met de onaanraakbaren en het leidt er uiteindelijk toe dat hij, eenmaal terug in Nederland, besluit zwervers, junks, prostitués en alcoholisten te filmen. Bij hen voelt hij verwantschap, want met hen voert hij hetzelfde soort gesprekken als hij vroeger met Harry had. Roys afdaling naar de krochten van de samenleving blijft niet zonder consequenties. Het dreigt zelfs zijn ondergang te worden.

Mijn geniale broer Harry is een ontroerende maar ook confronterende film over mensen die tegen de dood aanschuren. En over de invloed die één persoon, ook ver na zijn dood, op dat van anderen kan hebben.

Roy Dames maakte eerder succesvolle films als De sekspolitie en Meiden van de Keileweg. Hij werd vooral bekend met de documentaire Foute vrienden, waarin hij 16 jaar lang een viertal bloedgabbers uit Amsterdam Oost volgde. Centraal in zijn films staan veelal sociale en maatschappelijke kwesties. Mijn Geniale Broer Harry, 23.00 uur, EO (NL2)