Jos Driessen nce
 
contact
     
 

VER VAN DAAN

promo

regie Rogier Timmermans, montage Jos Driessen en Jelle Redeker, productie Basalt Films

Documentaire, 50 minuten voor de NCRV, 2014

 

In Ver van Daan onderzoekt Roderik Schaepman hoe zijn vader manisch depressief werd en of hij de familiebanden, die sindsdien verstoord zijn, nog kan herstellen. In Roderiks jeugd leidt de bipolaire stoornis van zijn vader Daan tot een echtscheiding van zijn ouders. Tijdens een manische fase maakt Daan alles kapot wat hij samen met zijn gezin heeft opgebouwd. Ontredderd en met een grote financiŽle schuld laat hij hen achter. Na een korte opname in een kliniek gaat hij zwerven en verdwijnt uit hun leven. Jaren later duikt hij weer op, maar het bewogen verleden wordt niet besproken. Roderik lijkt de enige te zijn die dit wil veranderen. Hij vraagt zich af waarom er niet gepraat kan worden en verlangt terug naar het warme gezin van voor de tijd dat zijn vader ziek werd. Van 

 

website Kenniscentrum Phrenos:

Ver van Daan: een documentaire over manisch depressieve vader

Op 30 december 2014 zond de NCRV de documentaire Ver van Daan uit, waarin Roderik Schaepman de bipolaire stoornis van zijn vader in zijn familie bespreekbaar probeert te maken.
In NCRV 2 Doc: Ver van Daan onderzoekt hoofdpersoon Roderik Schaepman hoe zijn vader manisch depressief werd en of hij de familiebanden, die sindsdien verstoord zijn, nog kan herstellen. Met zijn onderzoek hoopt hij ook meer te weten te komen de betekenis van de ziekte van zijn vader voor zijn eigen leven. Een bipolaire stoornis is immers erfelijk. Sinds hij zelf vader is realiseert Roderik zich dat ook hij de kans loopt om, net als zijn vader, manisch depressief te worden.
Ver van Daan is een ontdekkingsreis met Roderik aan het stuur. De vertelling volgt de chronologie van Roderiks ontdekkingen. De inzichten die hij krijgt, geven telkens een nieuwe richting aan het verhaal. Gesprekken met familieleden worden afgewisseld met interviews met Roderik en observaties van Roderiks leven. Ze leiden naar antwoorden op twee vragen: is het Roderik gelukt de familie dichter bij elkaar te brengen door de ziekte van zijn vader bespreekbaar te maken? En welke inzichten brengt het onderzoek hem over zijn eigen leven?
Ver van Daan is een film van Rogier Timmermans en geproduceerd door Basalt Film. De documentaire is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het CoBO fonds.
Kenniscentrum Phrenos heeft zich gecommitteerd aan de totstandkoming van deze documentaire en beveelt deze van harte aan.

U kunt de documentaire hier bekijken